IMG_3539.jpg

Voimalan akun lataus

Voimalan akkua tulee silloin tällöin ladata.  Erityisesti ennen pidempää lomaa on tärkeä varmistaa, että Voimalan akku on täyteen ladattu. Tyhjäksi jätetty AGM-akku voi vaurioitua pidemmän varastoinnin aikana. 

Akun latauksen tarkistaminen:
- Kytke akku lataussäätimeen banaanijohtimilla.
- Lataussäätimestä näet akun jännitteen. Jos jännite on vähemmän kuin 12,5 volttia, lataa akku. 

Latauksen voit tehdä labravirtalähteellä tai tavallisella auton akun laturilla.

Lataus labravirtalähteellä

Kytke ulostulon johdot labravirtalähteestä suoraan akkuun. Labravirtalähteissä on tyypillisesti samanlaiset terminaalit kuin Voimalassa, joten voit käyttää Voimalan mukana tulevia johtoja. Aseta jännite 13,7 volttiin labravirtalähteestä ja virtaraja yhteen ampeeriin. Lataa akkua tunnin - parin ajan. 

Lataus auton akun laturilla

Kytke hauenleuat suoraan akun liuska-terminaaleihin. Voit kytkeä myös laboratoriojohtoja käyttämällä eli johdin akun terminaaliin ja akkulaturin  hauen-leuat johtimen irtonaiseen päähän. Tyypillinen akkulaturi on antovirraltaan noin 2-6 ampeeria, joten puolen tunnin lataus riittää. 

Mikäli akku vaurioituu eikä enää varastoi energiaa riittävästi harjoitustöiden tekemistä varten, on se syytä vaihtaa.

Uuden akun voit ostaa esimerksiksi autotarvikeliikkeestä tai niiden verkkokaupoista. Voit etsiä verkosta hakusanoilla "lyijyhyytelöakku 12V 2Ah". 

Voimalan akku on kiinnitetty nippusiteillä ja sen vaihto onnistuu, kun Voimalan pohjan kulmista irrottaa neljä ruuvia.

voimala_sulake.jpg

kun kytket johtimia, liitä värit oikeinpäin.

Punainen johdin liitetään punaiseen terminaaliin, musta johdin mustaan. Väärin päin kytkeminen ei ole vaarallista, koska useimmissa Voimalan laitteissa on suojadiodit. Näin väärä kytkentä ei rko mitään, eikä virta pääse kulkemaan väärään suuntaan.

banaaniliittimien korjaus.jpg

Banaaniliitinten huolto

Laboratoriojohtojen ns banaaniliittimet väsyvät runsaassa käytössä, eli niiden liitinpinnat painuvat, jolloin kytkentälevyyn ei saada kunnollista kontaktia. 

Banaaliliittimet saa kuntoon pienen lattaruuvimeisselin avulla. Taivuta hieman kutakin neljästä kytkentäpinnasta ulospäin kuvan mukaisesti. 

Varo oikosulkua

Kun kytket johtimia, huomioi etteivät johtimien virtaa johtavat päät saa osua toisiinsa. Jos vaikkapa johtimen toinen pää on akussa, aiheuttaa toisen pään johtimen yhteen osuminen oikosulun, jolloin akun sulake palaa. Voimalassa on muutama varasulake tätä varten.