Projektiohjaajan koulutusta Ritaharjun koululla

Ritaharjun koulun biologian ja maantiedon opettaja Sara Hästbacka.

Ritaharjun koulun biologian ja maantiedon opettaja Sara Hästbacka.

Ritaharjun koululla Oulussa järjestettiin opettajille suunnattu projektiohjaajan koulutus lokakuun alussa. Koulutuksen järjesti STEK ry ja koulutuksen sisällöstä vastasi Merike Kesler. Mukana oli parisenkymmentä opettajaa Ritaharjun koululta. Tuntojaan ennen ja jälkeen koulutuksen kertoivat ylä-asteen opettajat Sara Hästbacka ja Sami Rousu.

Molemmat olivat samaa mieltä siitä, että projektityöt valmentavat oppilaita työelämää varten. Hästbacka oli lisäksi sitä mieltä, että projektityöskentelyssä oppilaiden vahvuudet tulevat paremmin esille.

Odotukset korkealla
Haastateltujen mielestä kehittämisen paikkoja projektinohjaajana ovat muun muassa hyvien tietolähteiden etsiminen sekä toimiminen tilanteissa, joissa projektiryhmän yhteistyö ei pelaa. Myös projektien valmisteluvaiheissa on kehitettävää, koska on vaikea ottaa huomioon kaikkea sitä, mitä projektin aikana voi tapahtua.

Sara Hästbackan mielestä projektiluonteisuus on yhä enemmän koulujen arjessa läsnä, joten hän ajatteli koulutuksen olevan hyödyllinen. Odotuksissa oli saada parempia työkaluja projektien aloittamiseen ja konkreettisia esimerkkejä projektitöissä onnistumisista.

Sami Rousu puolestaan halusi kuulla projektin suunnittelusta ja ajoittamisesta. Hänen tavoitteenaan oli oppia vetämään projekteja paremmin, jotta voisi antaa oppilaille mahdollisimman hyvät eväät tulevaisuutta ajatellen.

Mitä opet oppivat?

Koulutuksessa käytiin läpi erilaisia projektin arviointitapoja, joista osa oli opettajille täysin uusia. He kertoivat odottavansa innolla niiden kokeilemista käytännössä.

Sami Rousu, matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja.

Sami Rousu, matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja.

Sara Hästbackan mielestä koulutuksessa tärkeintä oli ymmärtää ajanhallinnan ja alkusuunnittelun merkitys koko projektille. Rousu kertoo saaneensa valtavasti uusia ideoita ja työkaluja projektien toteuttamiseen. Mieleen jäi erityisesti tekniikka, jolla projekti viedään onnistuneesti alusta loppuun asti.

“Kiitoksia! Tuli todella tarpeeseen ja varmasti tulee näkymään käytännössä”, sanoo Rousu koulutuksen sisällöstä.

Sara Hästbackan terveiset koulututtajalle: “Hyvin rakennettu koulutus, suunnattu koulun tarpeisiin, tuo myös käytännön tapoja ja tavallaan vastaa niihin ongelmiin, mitä täällä ehkä pohditaan.”

Teksti: Alma Jankkila ja Eve Mattanen
Kuvat: Eve Mattanen