Uusi lisätehtävä Voimala-pakettiin: Aurinkoseuranta

Tarkkaile syksyn tuloa tai kevään etenemistä osallistumalla Voimala Aurinkoseurantaan. Tarkistamalla joka päivä samaan aikaan samasta paikasta aurinkoenergian määrän Voimala-oppimispaketissa olevalla aurinkopaneelilla, näet ihan konkreettisesti miten valon määrä muuttuu vuodenajan vaihtuessa. 

Mittaa Voimalalla joka arkipäivä samaan aikaan, esimerkiksi puolenpäivän tienoilla, aurinkopaneelilla saatava teho. Kirjaa saamasi teholuku ylös, ja tee mittausten perusteella kuva, johon y-akselille sijoitetaan teholuku ja x- akselille päivämäärä.

Otsikoi kuva lisäämällä siihen paikkakunta, jolla olette mittauksia tehneet (esim. Aurinkopaneelin sähköntuotanto Siilinjärvellä). Laske tehomittaustesi keskiarvo, ja vertaa sitä tehtävänannossa olevaan kuvaajaan (lataa alta). Yltääkö aurinkoenergiantuotantonne mittauskuukauden keskimääräiseen sähköntuotantoon?

Ohjeet kytkennän tekemiseen

• Kytke akku lataussäätimeen
• Kytke aurinkopaneeli energiamittarin ”sisään” -terminaaleihin
• Kytke labrajohdot vielä mittarin ”ulos”-terminaalista lataussäätimen ”sisään” -terminaaliin.
• Jos lataussäädin näyttää akun jännitteeksi yli 13,7 volttia, on akku aivan täysi eikä mittari siksi näytä oikeaa lukemaa. Tällöin täytyy sähköä käyttää jonnekin. Lataa vaikka kännykkäsi samalla!

Lataa Aurinkoseuranta - tehtävän kuvitettu ohje

VoimalaKirsi Gimishanov