Mitä haluat kysyä TuKoKesta tai STEK Sähkökisasta?

TuKoKe - kilpailun ilmoittautuminen lähenee. STEK Sähkökisa on osa TuKoKea, ja molempiin ilmoittaudutaan saman sähköisen järjestelmän kautta. Työt pitää ilmoittaa mukaan 1.2.2019 mennessä.

Tällä sivulla julkaistaan kysymyksiä joihin olemme törmänneet eri kohtaamisissa. Mitä sinä haluaisit tietää TuKoKesta tai STEK Sähkökisasta?

Kysy, niin vastaamme

”Joskus olisi kiva nähdä esimerkkityö, joka kannattaa lähettää kilpailuun”

 Jokainen työ on ainutlaatuinen ja se ansaitsee lähettämisen TuKoKeen. Siksi on hyvin vaikeaa antaa esimerkkejä, emmekä toivo, että TuKoKeen lähetetään vain tietynlaisia raportteja. Kuitenkin TuKoKe infoissa ja koulutuksissa on esillä erilaisia töitä, jolloin niihin pääsee myös tutustumaan. Kannattaa myös vierailla TuKoKe lopputapahtumassa 5.4.2019 Espoossa, jossa on esillä töiden parhaimmisto. 

”Miten osallistua? Millaisia projekteja?”

TuKoKeen voi ilmoittautua mukaan lähettämällä raportin työstä 1.2. mennessä TuKoKe-sivuston kautta. TuKoKe-työn voi tehdä mistä tahansa itseä kiinnostavasta aiheesta. Työ voi esimerkiksi olla projekti, luonnontieteellinen tutkimus tai suunnittelutyö, tai se voi olla sovellus tai uusi keksintö. Se voi olla myös tutkimus kirjallisuuteen liittyen, kokeellinen laboratoriossa suoritettu tutkimus, tietokoneohjelma tai tuote. TuKoKeen ovat tervetulleita myös koulussa kurssien ja oppituntien aikana tehdyt laajemmat tutkimukset tai suunnittelu- ja tuotekehitysprojektit. Myös koko koulun projektin voi ilmoittaa mukaan.

Työn voi tehdä yksin, pareittain tai ryhmässä, ja sillä voi olla ohjaajana esimerkiksi opettaja tai muu aikuinen (yleensä koulussa tehtävät työt). Työn voi tehdä myös itsenäisesti ilman ohjaajaa (itsenäisesti tehtävä työ vapaa-ajalla).

TuKoKessa on seuraavia aihealuesarjoja: biologia, lääketiede/matematiikka, fysiikka, kemia/tieto- ja viestintätekniikka, keksintö, suunnittelutyö/ympäristö, maantiede/yhteiskuntatieteet, historia, kielitieteet/IDEAT (työssä ei ole tehty taustatutkimusta tai ideaa ei ole kehitetty ideatasolta eteenpäin). Lisäksi kaikki sähköön tavalla tai toisella liittyvät työt voi ilmoittaa mukaan STEK Sähkökisaan.

Kannattaa myös liittyä seuraamaan TuKoKen Facebook-sivuja, jossa infoa tapahtumasta päivitetään säännöllisesti.

”Voivatko ammattiin opiskelevat osallistua? Mitä ne työt pitävät sisällään”

Kyllä, TuKoKeen voivat osallistua kaikki alle 21-vuotiaat lapset ja nuoret. Töiden sisältöjen osalta heitä koskevat samat ohjeet, kuin kaikkia muitakin.

”Kuinka pitkä aika on valmistautua kilpailuun?”

Se miten pitkään työstää omaa työtä tai raporttia ennen palauttamista 1.2.2019, on osallistujan itsensä päätettävissä. Jos ja kun oma työ pääsee mukaan lopputapahtumaan, ständin valmisteluun (posteri, havaintomateriaali ja suullinen esitys) on aikaa noin kolme viikkoa.

Tutustu myös TuKoKe-sivuston Usein kysytyt kysymyksen -osioon.